Under ett års tid har Lycksele haft kontrakt med två bönder för att ha kommunala kossor inhyrda hos dem.
– Nu har korna växt till sig och slaktas, säger Roland Sjögren (KD).
Nu ska kommunen köpa in nya kossor, som en del i Lyckseles beredskapsarbete.
Stor uppmärksamhet för satsningen
Kommunen jobbar efter tre metoder – ”ko på rot”, frystorkning av överbliven skolmat och att köpa in lokal mat, till exempel fisk och potatis. Metoden har fått stor uppmärksamhet över hela landet.
– Vi har haft försvarshögskolan på besök och flera kommuner som vill se hur vi byggt upp vår beredskap, säger Klaus Dudenhöfer, kostchef i kommunen.
Lycksele har också satsat på fler reservkraftverk, hela Tannbergsskolan drivs av reservkraft och flera mobila vattentankar för att öka beredskapen.
– Det handlar framförallt om att tänka annorlunda. Vår matberedskap har imponerat besökarna, säger Sjögren.
Ligger i framkant i landet
Lycksele bygger nu upp ett matlager för att klara mat till alla invånare under tre månader.
– Det sker genom frystorkning och den frystorkade maten håller i 25 år. Det ska vara klart om fyra år, säger kommunalrådet i Lycksele.