Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla kommuner borde göra så här” – hör bonden Stefan Svensson i Lycksele och möt kalvarna som ska bli skolmat. Foto: Anders Öhlund/SVT

Lycksele kommun köper tio kor av bönder – ska hjälpa i kris

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kommun har tecknat kontrakt med två bönder om att köpa 10 kor. Korna ska bo hos bönderna till slakt – då blir de mat i skola och äldreomsorg. Kommunen ser det också som ett sätt att öka beredskapen i kristider och stötta bönderna.

– Det är fantastisk, det borde alla kommuner göra, säger bonden Stefan Svensson i Örträsk, om Lycksele kommuns beslut.

Korna står nu ute hos bönderna. Om ett och ett halvt år är djuren redo för slakt och tas då om hand av kommunen.

Bönderna får betalt varje månad

Stefan Svensson har åtta stycken ”kommunala kor” hos sig .

– Nu får jag betalt varje månad av kommunen för djuren. Tidigare kom betalning i form av en klumpsumma när köttet såldes, men nu får jag pengar hela tiden och det känns värdefullt för mig, säger Stefan Svensson.

Köttet serveras till barn och äldre

– Det är ett sätt för oss att öka beredskapen och stärka våra bönder, säger Betty-Ann Nilsson (KD) ordförande i utbildningsnämnden i Lycksele.

– När djuren är slaktmogna används köttet sedan i skolmatsalarnas och äldreomsorgen, fortsätter hon.

Öppen för att utvidga till fler livsmedel

Lycksele kommun är också öppen för att gå vidare med att stödja bönderna och öka beredskapen ännu mer. Hör mer om det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Betty-Ann Nilsson (KD), ordförande i utbildningsnämnden i Lycksele, om koköpet och vad man vill satsa på framöver. Foto: Anders Öhlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.