Länsstyrelsen i Västerbotten höjer krisberedskap – kallar kommunerna till möte

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjer Länsstyrelsen Västerbotten krisberedskapen i och med Rysslands anfall mot Ukraina.

Under dagen kallar länsstyrelsen till ett möte med kommunerna om läget.

– Det är jättehemsk det som händer nu. Det är en historisk morgon med övergrepp mot Ukraina, säger länsrådet Lars Lustig.

Länsstyrelsen i länet har följt läget i Ukraina noga sedan i höstas och igår beslutade man att höja krisberedskapen ytterligare. Länsrådet menar att det fortfarande inte är så sannolikt Sverige kommer dras in i direkta militära konfrontationer, däremot kan det bli en del kringeffekter. 

– Tapp på Stockholmsbörsen har redan märkts av, flygtrafiken kan komma att påverkas, cyberattacker och mycket mer, säger Lars Lustig.

”Pandemin har gjort oss snabba på krishantering”

Lustig lägger till att krishanteringen under coronapandemin gjort att Länsstyrelsen är extra förberedda även på denna typ av situation.

– Vi har under två års tid jobbat med hanteringen av corona och ett extremt läge där, vi har lärt oss otroligt mycket med samverkan mellan olika aktörer.

Klockan 13 under torsdagen så kallar Länsstyrelsen kommunerna till möte för att diskutera det rådande läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.