Börserna darrar – Stockholm ner 5 procent

Uppdaterad
Publicerad

Världens börser och finansmarknader darrar efter den ryska invasionen i Ukraina. I Stockholm har kurserna vid 15.30 fallit med 3,5 procent. När aktiehandeln i USA inleddes föll index med drygt 2 procent.

Samtidigt stiger oljepriset alltmer.

Det är en blodröd dag på världens börser – i Asien är nedgångarna runt tre procent på flera av de större börserna. I går föll Wall Street på bred front, efter tidiga signaler om att något var på gång i Ukraina.

Några timmar senare kom beskedet – president Putin har beordrat en invasion av Ukraina.

Kriget i Ukraina

I Stockholm är fallet på börsen vid 14-tiden nere på fem procent. Likadant ser det ut i övriga Europa. Moskvabörsen var tidvis, efter ett inledande handelsstopp, ner närmare 50 procent innan en viss återhämtning skedde till cirka 30 procent minus.

Sanktioner avgör

– Nu tappar jag nog hoppet om att vi ska slippa en upprepning av pandemikraschen 2020. Det ser klart sämre ut nu, säger Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker.

Det kan bli fråga om rejäla nedgångar, tror han, och en oro som kommer att skaka marknaderna under den närmaste tiden.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, ser också stora nedgångar på börserna framför sig.

– Helt klart får vi se nedgångar. Men ur ett strikt ekonomiskt perspektiv är det viktigaste vilka sanktioner som kommer nu, säger han.

Inför dagens USA-handel pekar terminshandeln brant ner samtidigt som det så kallade skräckindexet, som mäter volatiliteten, rusar över 18 procent.

Olja och gas rusar

Oljan stiger 7-8 procent eller omkring 8 dollar till närmare 105 dollar för ett fat Nordsjöolja, jämfört med gårdagen. Det är första gången sedan 2014 som oljepriset ligger över 100 dollar. Gaspriset på den nederländska börsen rusar 40 procent till omkring 125 euro per MWh, vilket kommer att driva upp elpriset.

Peter Malmqvist ser olje- och gaspriserna som nyckeln till vad som kommer att hända i ekonomin framöver. Om energipriserna stiger så kommer det att påverka hela ekonomin negativt, och också sätta ännu mer fart på inflationen.

– Nu har inte heller centralbankerna något verktyg när räntorna är så låga, säger han.

En klassisk tillflyktsort för pengarna i kristider är guldet, som stiger i värde med runt tre procent. Räntepapper är en annan säker hamn vilket får exempelvis den tioåriga amerikanska statsobligationen att falla med 0,11 procentenheter till 1,88 procent. Även svenska marknadsräntor faller med ungefär lika mycket.

Samtidigt försvagas den svenska kronan, med över 20 öre mot dollarn till 9:55 medan euron kostar 10:73, runt tolv öre svagare. Rubeln tappar ytterligare i värde till rekordlåga nivåer mot dollarn medan kryptovalutan Bitcoin faller sex procent till runt 35 400 dollar.

Stigande bensinpriser

Carl Hammer, analyschef vid SEB, säger att det ännu är för tidigt att förutspå en skenande utveckling på marknaderna. Men det riktigt stora orosmolnet är i så fall energimarknaderna.

– Det är väldigt oklart hur de kommer att påverkas, med tanke på infrastrukturen från Ryssland in i Europa. Det är där den riktigt otäcka utvecklingen på marknaden kan ske, som vi bedömer det, säger han.

Utvecklingen får givetvis konsekvenser för gemene man.

– Med kraftigt stigande energipriser och en fallande krona påverkas drivmedelspriserna. De kan påverkas ganska dramatiskt de närmaste veckorna. Det återstår att se, säger Carl Hammer.

Peter Malmqvist delar den bilden.

– Den ekonomiska oron transporteras via olje- och gaspriserna. Nu är det en fråga om vilka sanktioner som kommer, säger Peter Malmqvist.

Gör ont

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, konstaterar att kriser som krig är stora mänskliga katastrofer, men rent ekonomiskt så brukar konflikter bottna ganska snabbt. De har inte så jättestor inverkan långsiktigt på ekonomin.

– Men å andra sidan är det här en konflikt nära oss i Europa, och den kan påverka olja, gas och livsmedel här, säger han.

Europa är mycket beroende av rysk gas, och även olja. Om sanktionerna sätts in där de verkligen påverkar för Ryssland så kommer de att göra ont även för Europa, konstaterar Peter Malmqvist.

– Om Europa tycker att det är värt att ta stryk med sanktioner mot olja och gas så kan det bli riktigt allvarligt, säger Peter Malmqvist.

Även flera andra råvaror har stigit kraftigt i pris, bland annat aluminium som når den högsta nivån sedan 2008. Ryssarna är världens näst största aluminiumproducent och är också delägare i det stora svenska aluminiumsmältverket, Kubal i Sundsvall. Även nickelpriset har dragit iväg till det högsta priset sedan 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet