Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är antagligen den mest allvarliga militära utvecklingen i Europa sedan andra världskriget”, säger Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet i Morgonstudion. Foto: SVT

Rysslandsexperten: Putins besked om invasion spelades in i måndags

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på torsdagen släpps en videon där Rysslands president ger order om invasion av Ukraina. Videon är sannolikt inspelad redan i måndags, säger Martin Kragh chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Putins diplomatiska kontakter dessförinnan har varit ”teater”, enligt Kragh.

– Det spelades in i måndags sannolikt, samtidigt som han spelade in det andra talet som visades med erkännadet av de två enklaverna.

Vad är det som får dig att tro det?

– Om man jämför filmerna så är det i identiska miljöer, kostymer – allting. Analytiker som tittat på filmerna kan se att metadatan, alltså information om när filmerna skapades, visar att de skapades kort efter varandra.

Vladimir Putin kan antas ha planerat för invasionen under en längre tid, enligt Kragh.

– Att de diplomatiska förhandlingarna han haft under december och januari hela tiden var teater var ganska tydligt. Men att det här låg i korten, det var ju alltid det värsta tänkbara scenariot.

”Ett krig vi inte sett på årtionden”

Nu väntar ett krig i Europa som vi inte har sett på många årtionden och en mycket oviss tid, säger Kragh. Inte ens Rysslands president Vlademir Putin kan förutse vad som händer nu.

– Omvärlden kommer nu att isolera Ryssland och sannolikt Belarus. Ryssland kommer utsättas för mycket kraftfulla sanktioner.

Bland alla som drabbas av kriget finns även den ryska befolkningen.

– Det ryska folket har under lång tid stått under politiskt förtryck. Den interna repressionen kommer sannolikt också att öka.

Uppdatering 25/2: Det finns även uppgifter om att videon faktiskt är inspelad den 24/2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet