Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Putin: ”Vi måste skydda det ryska folket” Foto: EBU

Putin har beordrat militär operation i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om att en militär insats ska inledas mot Ukraina. I ett tv-sänt tal uppmanar han ukrainska försvarsmakten att lägga ner sina vapen.

– Ansvaret för all blodspillan kommer att ligga på de styrande i Ukraina, säger Putin.

Enligt den ryske presidenten handlar det om en militär operation för att ”skydda” befolkningen i de två ryskkontrollerade utbrytarregionerna i östra Ukraina.

Detta bara timmar efter att separatisterna där bett om rysk militär hjälp mot påstådda attacker från ukrainskt håll, något som avvisas som propaganda av bland annat USA.

Putin säger i talet att Ukrianska regeringen de senaste åtta åren utfört ett folkmord på invånarna i Luhansk och Donetsk och att han nu ska ska demilitarisera och ”avnazifiera” Ukraina.

Efter talet – flera explosioner

Under natten har flera explosioner hörts runt om i Ukraina, bland annat utanför huvudstaden Kiev. Även skottväxling ska ha hörts i närheten av huvudstadens flygplats.

– Jag vaknade vid fem och hörde skrik och ljudet av explosioner, säger Kievbon Natalie Gryvnyak till TT.

Den ryska militären säger att de under natten och morgonen attackerat ukrainska flygbaser och ”andra militära tillgångar”, rapporterar Reuters.

Den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RIA hävdar i sin rapportering att landets militär slagit till med högprecisionsvapen. Rysslands utrikesdepartement hävdar samtidigt att man inte attackerar ukrainska städer med varken robotar eller flyganfall men explosioner har rapporterats från bland annat Charkiv, Kramatorsk och Mariupol.

Biden: Oprovocerad attack

USA:s president Joe Biden kallade under natten, svensk tid, Rysslands agerande för en ”oprovocerad och orättfärdig attack” mot Ukraina. Också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg reagerar.

Men varken USA eller Nato kommer att hjälpa Ukraina med soldater. De har sedan tidigare gjort klart att de endast kommer att skydda Nato-länders territorium.

– Vi står bakom Ukraina i denna fruktansvärda tid, säger Jens Stoltenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.