Kor och en man står i en hage på en bondgård i Lycksele

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Korna blir lunch för skolbarn och äldre” – se hur Lycksele stärkt sin beredskap. Foto: Anders Öhlund/SVT

Nu slaktas Lyckseles kossor – stort intresse för kommunens beredskap

Publicerad

Lycksele kommun köpte tio kossor av bönder för att stärka beredskapen. Nu har korna slaktats och köttet används till mat i skola och äldreomsorg – och ska fler kor köpas in.

– Vi ligger i framkant i landet, säger Roland Sjögren (KD) kommunalråd i Lycksele.

Under ett års tid har Lycksele haft kontrakt med två bönder för att ha kommunala kossor inhyrda hos dem.

– Nu har korna växt till sig och slaktas, säger Roland Sjögren (KD).

Nu ska kommunen köpa in nya kossor, som en del i Lyckseles beredskapsarbete.

Stor uppmärksamhet för satsningen

Kommunen jobbar efter tre metoder – ”ko på rot”, frystorkning av överbliven skolmat och att köpa in lokal mat, till exempel fisk och potatis. Metoden har fått stor uppmärksamhet över hela landet.

– Vi har haft försvarshögskolan på besök och flera kommuner som vill se hur vi byggt upp vår beredskap, säger Klaus Dudenhöfer, kostchef i kommunen.

Lycksele har också satsat på fler reservkraftverk, hela Tannbergsskolan drivs av reservkraft och flera mobila vattentankar för att öka beredskapen.

– Det handlar framförallt om att tänka annorlunda. Vår matberedskap har imponerat besökarna, säger Sjögren.

Ligger i framkant i landet

Lycksele bygger nu upp ett matlager för att klara mat till alla invånare under tre månader.

– Det sker genom frystorkning och den frystorkade maten håller i 25 år. Det ska vara klart om fyra år, säger kommunalrådet i Lycksele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.