Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör byggledare Patrik Lindqvist om varför idrottshallarna måste stänga återigen. Foto: Foto: SVT

Nu stängs idrottshallarna i Umeå igen – mer arbete krävs med taken

Uppdaterad
Publicerad

I våras stängdes flera idrottsanläggningar i Umeå på grund av brister i takkonstruktionen.

Nu stängs de igen.

– Det fanns fler brister vi måste åtgärda skyndsamt, säger Patrik Lindqvist, byggprojektledare på Umeå kommun.

Sex idrottshallar i Umeå kommun har brister i sina takkonstruktioner som måste åtgärdas. Bristerna blev kända när taket på Tarfallahallen i Kiruna rasade den sjunde mars ifjol.

I våras stängdes därför fem av hallarna för att takstolarna skulle förstärkas.

”Verksamheterna blir missnöjda”

Men i samband med det hittades andra brister som nu måste åtgärdas skyndsamt. Ena ishockeyhallen på Nolia och stora ridhuset på Hippologum är redan stängda. Senare är det dags för ishall 2 på Nolia, Umeå energi arena vind, friidrottshallen på Nolia och Sjöfruhallen på Tomtebo att åtgärdas.

– Man förstår ju att verksamheterna blir missnöjda när de inte kan vara i sina hallar och träna som de längtat efter länge, särskilt nu efter uppehållet med covid också, säger Patrik Lindqvist.

– Det kommer att bli ett pusslande för många verksamheter och det är svårt för oss att säga när takarbetet blir av eftersom vi inte vet hur lång tid det tar att åtgärda taken, säger Anders Linder på Umeå fritid.

Träningstider försvinner

För idrottsklubbarna innebär det att många träningstider försvinner. Hockeyklubbarna, som gått från fyra hallar till tre, har fått minska sina träningstider med i snitt 25 procent.

– Alla våra lag som är yngre än juniorer tränar ett pass mindre på is, det är olyckligt men ändå hanterbart. Samtidigt har vi kört ett pass med alternativ träning istället. Barnen vill vara på is men all forskning visar att man mår bra av att träna andra rörelsemönster också, säger Nicklas Fryksten, styrelsemedlem i Tegs SK Hockey och ungdomstränare.

Förhoppningen från hockeyklubbarna är också att kunna träna på uterinkar i vinter och att kommunen ska göra konstisbanan på Ålidhem bokningsbar.

Dragonen 1: stängs från och med vecka 37, preliminärt till och med vecka 49.

Dragonen 2: påbörjas när Dragonen 1 är klar.

Stora ridhuset Hippologum: arbetet pågår. Kommunen kommer att sätta upp ett tält på tävlingsbanan på Hippologum under vecka 44. Målbilden är att Hippologum ska kunna öppna som vanligt vecka 48.

Nolia friidrottshall: Förhoppningen är att kunna påbörja arbetet i vår när inomhussäsongen är slut.

Umeå Energi Arena Vind: Är elitarena för innebandyn så förhoppningen är att den nya multihallen på Nolia ska hinna öppna innan arenan stängs.

Sjöfruhallen på Tomtebo: Oklart när arbetet påbörjas.

Källa: Umeå fritid

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer