Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får se hur vi lyckas uppfylla målen” – hör Calle Franklin som är ordförande i Svenska Jägareförbundet i Västerbotten. Foto: SVT, Berno Jonsson

Nu startar älgjakten – färre älgar får skjutas: ”Stammen har minskat”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen startar årets älgjakt i norra delen av landet. Antalet älgar som får skjutas under jakten har generellt minskat i hela landet de senaste åren. Detta eftersom älgstammen minskat.

– Vi måste anpassa oss efter det, säger Calle Franklin som är ordförande i Svenska Jägareförbundet i Västerbotten.

Sedan förra året börjar jakten i Norrland den 1 september. Men många jägare väntar till helgen, innan de ger sig ut i skogen. 

Trenden de senaste åren är en minskning av antalet fällda älgar i hela Sverige. På grund av att stammen minskar i flera län.

Älgjakten i Västerbotten

– Jägarkåren är beredda att under ett par års tid fälla färre älgar för att långsiktigt har fler älgar i skogen. Det handlar inte om vad vi har i frysboxen i höst utan vi tänker långsiktigt, säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent, Jägareförbundet.

Vill se att färre älgar skjuts

I år är det 11 700 älgar som får skjutas i Västerbottens län. Det är en minskning med 2 000 jämfört med året innan. De senaste åren har tilldelningen minskat år efter år.

– Vi måste anpassa oss efter det. Vi har bra dialog med länsstyrelsen och kommit överens om årets tilldelning, säger Calle Franklin, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Västerbotten.

Ännu färre på vissa håll

På Svenska Jägarförbundet tycker man på att tilldelningen av älgar på vissa håll skulle kunna sänkas ännu mer.

– Det finns områden som har mycket älg. Men på nationell nivå och i de flest län är det vikande älgstammar. Våra medlemsundersökningar visar att jägare vill se en återhämtning av älgstammen och att man är öppen för att sänka tilldelningen ännu mer, säger Anders Nilsson som är biträdande riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Fakta älgjaktspremiären

I Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland samt delvis Dalarna och Gävleborg börjar årets älgjakt den 1 september.

I övriga län i Sverige börjar älgjakten den 8 oktober.

Detaljerad information om älgjakten går att hitta på hemsidan för respektive länsstyrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Västerbotten

Mer i ämnet