Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se den nya anläggningen

Nytt pilotprojekt i Flurkmark – Ska rena vattnet på läkemedelsrester

Uppdaterad
Publicerad

Vid midsommar så startar en ny rengöringsanläggning i Flurkmark som ska rengöra byns avloppsvatten från farliga kemikalier, som till exempel kommer från läkemedel.

Idag behöver inte rengöringsverken enligt lag rengöra vattnet så att läkemedelsrester försvinner. Det finns dock indikationer på att detta kommer att ändras och Vakin passar därför på att testa i god tid. Om testet i Flurkmark faller väl ut, kan man göra likadant på fler ställen, till exempel det stora reningsverket på Ön i Umeå.

– Anläggningen i Flurkmark har kostat ungefär åtta miljoner kronor men Naturvårdsverket har gått in med bidrag på ungefär sju miljoner. För att vi ska lära sig hur det är att sköta driften och hur en sådan anläggning ska fungera. Så det blir enklare för oss om det blir aktuellt med en anläggning på Ön i Umeå, säger Sven Thunéll produktionschef på Vakin 

Stor naturpåverkan 

Det finns studier som visar att fiskar och djur i vattendrag påverkas av läkemedelsresterna på ett sätt som inte är bra för ekosystemet.  

– Det är viktigt att vi hittar lösningar för att få bort de skadliga kemikalierna. Vi ska vara rädda om vår miljö, så det här ar absolut värt att titta på i större skala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer