Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inget annat val” – hör Vårdförbundet om upptrappningen av konflikten. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Nu strejkar dubbelt så många sjuksköterskor i Västerbotten: ”Har inget annat val”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gick ytterligare 200 sjuksköterskor i Västerbotten ut i strejk – totalt är det nu cirka 400 som strejkar.

– Vi har inget val, säger Mikaela Bergström från Vårdförbundet.

Flera hälsocentraler påverkas av den utökade vårdkonflikten i Umeå, Lycksele och Skellefteå där fler medarbetare går ut i strejk. Anledningen är att Vårdförbundet och SKR (Sveriges kommuner och regioner) ännu inte kommit överens om bland annat förkortad arbetstid.

Längre köer till 1177

Även sjukvårdsrådgivningen 1177 påverkas av strejken eftersom personalen dras ner till hälften där. Enligt Region Västerbotten befaras det bli långa köer för de som ringer. Det kan också bli ett ökat tryck på akuten och ambulansen, om inte patienter kommer fram på telefon.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Det vore märkligt om det inte märktes att 400 medarbetare inte finns på plats, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson.

En annan konsekvens är att primärvårdsjouren i Umeå måste tidigarelägga sin sommarstängning, och stänger redan under tisdagen.

Vilka fler ställen som berörs av strejken kan du se i guiden här.

vårdförbundets krav och regionernas svar

Enligt Vårdförbundet är deras viktigaste krav att deras medlemmar får kortare arbetstid: 75 minuter förkortad arbetstid per vecka, eller 15 minuter per dag. Det här menar man skulle förbättra medlemmarnas arbetssituation och leda till att fler skulle orka jobba heltid.

Regionerna säger nej till Vårdförbundets yrkanden, eftersom de menar att det skulle kosta för mycket och krävas mer personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet