Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en dålig lösning” – sjuksköterskorna Martina Nygren och Martin Backlund berättar om vad de tycker om en flytt av semestern till september. Foto: Marilén Karlsson

Personalkris på akuten på NUS i Umeå inför sommaren – hälften saknas

Uppdaterad
Publicerad

Sommarschemat var klart för några veckor sedan. Men efter att strejken bröt ut har personalen på akuten i Umeå avsagt sig alla extrapass under sommaren. Nu saknas mer än hälften av den personal som behövs – och Region Västerbotten vill flytta delar av deras semester till september.

– Det är en dålig lösning, säger sjuksköterskan Martina Nygren.

När Vårdförbundets strejk aktiverades förra veckan valde sjuksköterskor på akutmottagningen att i år inte lösa sommarbemmaningen med att jobba extrapass och övertid. Ett sätt att stötta konflikten, då akutmottagningen inte får strejka. Då saknades plötsligt hälften av den personal som krävs på akuten i Umeå.

– Det visar hur få vi är och hur vi löser våra luckor med oss själva istället för med mer folk, säger Martina Nygren, sjuksköterska och förtroendevald på akuten.

Vårdkrisen i Västerbotten

Oro för bemanningen

Nu vill regionen förlänga semesterperioden fram till september för att klara sommaren. Man har också frågat om bemanningspersonal kan arbeta under sommaren.

– Det är ett orosmoln. Vi har mer än 50 procent av bemanningen borta under vissa kritiska veckor. Det är direkt obra för en akutmottagning, säger Paula Johagen som är verksamhetschef.

Vill flytta semesterdagar

Under fredagen förra veckan hade man en förhandling som slutade i oenighet, men man ska nu börja förhandla om att flytta delar av semester för cirka 15 personer.

– Det handlar inte om hela semestrar utan det är mellan en och tio dagar per person som vi måste flytta, säger Paula Johagen.

Martin Backlund och Martina Nygren arbetar som sjuksköterskor på akutmottagningen i Umeå. De är kritiska till att regionen nu vill flytta en del av semestern. Hör mer av kritiken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet