Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De använder akuten som en långtidsöppen hälsocentral” – hör varför akutvårdscheferna vill höja patientavgiften. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Akutvårdschefer vill ha en dyrare avgift för akutvårdsbesök i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten kostar ett besök på akuten lika mycket som ett på hälsocentralen. I grannlänen är det däremot dyrare med akutsjukvård. Akutvårdscheferna i Västerbotten vill se en högre patientavgift även här.

– Det kan ge oss bättre möjligheter att ta hand om patienter som verkligen kommer med akuta sjukdomar, säger Ferenc Sari, verksamhetschef på akuten i Skellefteå.

Förra året gjorde ledningen för akutsjukvården, primärvårdsjouren och ambulanssjukvården i Västerbotten en skrivelse där de föreslog en höjd avgift för akutsjukvården – från 200 kronor till 500 kronor.

– Vi gjorde en omvärldsspaning och såg att Västerbotten låg lägst i landet, medan Västernorrlands avgift var 550 kronor. Därför tänkte vi att 500 kronor var en lämplig summa, säger Paula Johagen, verksamhetschef för akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Pressad vård 2024

Målet med en sådan avgiftshöjning är enligt akutvårdscheferna att minska överbelastningen på akutmottagningarna, som bland annat beror på att patienter söker sig dit med åkommor som inte är akuta. Under 2023 bedöms upp emot 10 000 av de 44 000 besökarna på akuten i Umeå ha sökt sig till fel vårdinrättning.

Avgiften höjdes för all vård

Vid årsskiftet höjdes patientavgiften i Västerbotten till 300 kronor, men den höjningen gäller både för hälsocentraler och akutsjukvård. I Västernorrland är avgifterna nu 360 respektive 600 kronor.

– Överlag är det väl bra att avgiften höjdes här, men vi behöver en differentierad avgift. Vi har dagligen patienter som söker vård på akutmottagningen som inte är i behov akutsjukvård, säger Paula Johagen.

Akutsjukvårdscheferna kommer att lyfta frågan på nytt om en avgiftshöjningen till politikerna.

– Vi försöker framställa ett bättre underlag för att ta upp det igen, säger Ferenc Sari.

Se varför regionrådet Peter Olofsson (S) inte står bakom förslaget i klippet ovan.

Såhär skiljer sig patientavgiften för att akutvårdsbesök mellan regionerna. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet