Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Halsont och ospecifika prickar” – hör läkaren Ingela Lundström berätta vad Umeåborna sökt akutvård för under midsommarhelgen. Foto: SVT

Hårt tryck på akuten i Umeå – ansträngt läge: ”Många söker för banala åkommor”

Uppdaterad
Publicerad

För en veckan sedan stängde primärvårdsjouren i Umeå. Nu ökar istället trycket på akuten på Norrlands universitetssjukhus.

– Vi har haft ett ytterst ansträngt läge under midsommaren. Många kommer för banala åkommor, säger Paula Johagen, verksamhetschef vid akuten på NUS.

Primärdvårdsjouren i Umeå ska vara stängd under åtta veckor. Redan nu upplever akuten ett ökat tryck.

– Normalt har vi cirka 100 patienter varje dygn, nu har vi varit uppe i mellan 130 och 160, säger Paula Johagen.

Hon fortsätter:

– Priset vi betalar är att personalen på akuten pressas till det yttersta och det är också risker för patientsäkerheten.

Akutmottagningen uppmanar västerbottningarna att först ringa sin hälsocentral och göra ett besök där, eller ringa 1177 om man känner sig krasslig. Akuten har öppet vardagar efter klockan 17.00 samt lördag och söndag.

”Inte acceptabelt att folk gör så här”

– Många stuntar i detta. Det är inte acceptabelt är folk gör så här, säger Paula Johagen.

Orsaken till att primärvårdsjouren är stängd är att det inte finns distriktsläkare som kan bemanna den under semestern. Det är brist på distriktsläkare i hela Sverige och den största bristen är i Norrland.

Läkarchefen Ingela Lundström jobbade under midsommarhelgen. I videon berättar om några av fallen akuten fick ta emot, och vad du kan göra för att slippa lång väntan på akuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.