Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tuff sommar, som vanligt” – hör Brita Winsa, hälso och sjukvårdsdirektör, om läget inför sommaren. Foto: Anders Öhlund/SVT

Region Västerbottens sommarlösning: Stänger hälsocentraler och drar ner på vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett tufft läge inom sjukvården i Västerbotten inför sommaren. För att lösa bemanningen drar regionen ner på vårdplatser. Primärvårdsjouren i Umeå och vissa hälsocentraler i länet kommer också tvingas stänga.

– Det är en tuff sommar som vanligt, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

För att lösa sommaren inom vården gick Region Västerbotten tidigt ut med erbjudande till personalen om att flytta semestrar mot ersättning. Anställda får också bonus om de tar på sig extrapass. Detta gör att läget inte ser lika kritiskt ut i Skellefteå inför denna sommaren.

– Tack vare att vi gick ut tidigt med erbjudandena har både vi och personalen fått en bättre planering. Vi har tecknat avtal om 170 extrapass redan. Men sommarbemanningen i Skellefteå är skör. Vi klarar inte av att många av bland personalen är sjukskrivna, då blir det svårt, säger Camilla Andersson, sjukhuschef i Skellefteå.

Vårdkrisen i Västerbotten

”Jobbigast inom primärvården”

I Umeå stänger man ner primärvårdsjouren under åtta veckor, flera hälsocentraler i länet kommer också tvingas stänga delar av sommaren, bland annat i Kåge, Boliden och Bureå. På sjukhuset i Skellefteå drar man ner på vårdplatser.

– Det är bristen på läkare och sjuksköterskor som gör att vi tvingas till detta. Patienterna hänvisas till akutmottagningen i Umeå om man behöver hjälp på kvällstid. Det är primärvården som får det jobbigast denna sommar, säger Brita Winsa som är hälso och sjukvårdsdirektör.

Facket larmar om stora problem

Bemanningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå är inte klar ännu. Men Vårdförbundet larmar om stora problem redan nu på sjukhuset.

– Medlemmarna talar om stora problem inför sommaren. Jag är rädd för att många kommer att få slita hårt, säger Jenny Olsson ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Facket har tidigare sagt upp samverkansavtalet med Region Västerbotten – som en markering att man fått nog av situationen.

– Vi har ingen insyn i hur det blir i sommar. Vi får ibland gissa oss till hur det ska bli. Men det är arbetsgivaren som bestämmer och lägger ut sina scheman, säger Jenny Olsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Olsson berätta varför Vårdförbundet säger upp samverkansavtalet. Foto: Stefan Brännström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet