Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunens landskapsarkitekt Magnus Lingegård berätta om hur mycket höstljusens elförbrukning kostar var enskild Umeåbo. Foto: Lukas Deininger/SVT

Nu tänds ljuskonstverk i Umeå – trots höga elpriser

Uppdaterad
Publicerad

Nu under årets mörkaste dagar lyser 25 ljuskonstverk upp centrala Umeå. I skenet av ökande elpriser har kommunen diskuterat om man ens ville genomföra Höstljus, som projektet heter. Svaret blev ja.

– Vi har ett uppdrag att skapa trygga och trevliga miljöer, säger Magnus Lingegård, landskapsarkitekt på Umeå kommun.

– Vi går in i en väldig mörk period nu här i norra Sverige. Allt som kan lyfta den här perioden är ju bra, säger Magnus Lingegård till SVT.

Ljuskonstverken sträcker sig mellan Gamla bron och Döbelns park och är skapade av lokala och regionala konstnärer.

Satsar på energisnåla lampor

Trots skenande elpriser valde kommunen att genomföra konstprojektet igen.

– Det är klart att vi har tänkt mycket på det. Men det är inget som påverkar Höstljus i en större grad, säger Magnus Lingegård och berättar att han själv har medverkat som konstnär år 2008. Hans installation då förbrukade lika mycket el som hela Höstljus förbrukar i år.

Flera av installationerna bygger på färgfilter på befintlig belysning eller så används nästan bara energisnåla LED-lampor.

Den totala energiförbrukningen är lika stor som för en handfull gatulysen, enligt kommunen.

I klippet hör du landskapsarkitekten Magnus Lingegård berätta om hur mycket elförbrukningen i årets Höstljus kostar varje enskild Umeåbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.