Foto: SVT.

Nu tänker fler grönt

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det den officiella avslutningen på Umeåregionens hållbarhetsprojekt ”Be Green”. Fem år och 26 miljoner kronor senare menar de ansvariga att Umeå med omnejd fått upp ögonen för miljön i centrum.

De gröna färgerna på cyklar och cykelförvaring, både vid flygplatsen och på Umestan, är ett av resultaten efter det femåriga EU-projektet ”Be Green”. Det har kostat 26 miljoner kronor men då har man också fått Umeåborna och de som bor i kranskommunerna att vakna upp angående miljöfrågor.

– Av de vanebilister som testat åka buss så har 70 till 90 procent fortsatt att åka mycket mer, säger Emma Ödling som är projektledare för ”Be Green”.

”Inte hållbart när Umeå växer”

Mycket har handlat om att få folk att åka kollektivt och nyttja de tunga investeringar som både buss och järnväg för med sig.

– Om vi glömmer bort att tänka grönt så kommer bilåkandet att fortsätta med 1,2 personer i varje bil och det är inte hållbart när Umeå växer, säger Emma Ödling.

Finns det anledning till klimatångest?

Kanske inte ångest, det är ett alltför negativt ord. Men man kan göra något åt sina negativa känslor, till exempel åka buss åtminstone en dag i veckan, säger Emma Ödling.

Mattias Goldmann på tankesmedjans Fores fyller i:

Vi behöver en omställning för miljöns skull så att folk åker mer buss och cykel. Och det är bra med folk som visar vägen hur vi ska göra med morötter istället för piska. Det tycker jag att Be Green har gjort. Jag hoppa det här blir startskottet till något mycket större, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.