Pascu Cladiu, till höger, är en av EU-migranterna som är oroliga. Foto: SVT

Nu tvingas EU-migranterna flytta

Uppdaterad
Publicerad

Om mindre än en vecka ska EU-migranterna i Umeå lämna sitt läger i Baggböle. Barnfamiljerna ska flytta till kyrkans härbärget på Backengården, men för ett 30-tal av dem är framtiden oviss.

Orsaken till att EU-migranterna tvingas flytta från Baggböle är byggplanerna av Västra länken som planeras gå genom området där de nu har sitt läger.

Umeå kommun har tillsammans med Svenska kyrkan och andra organisationer ordnat husrum för barnfamiljer genom ett härbärge på Backengården. Men fortfarande har ett 30-tal personer ännu ingenstans att bo.

EU-migranter i Västerbotten

– Jag tänker hela tiden på vad jag ska göra och var jag ska ta vägen. Vi är fattiga och har inga jobb hemma i Rumänien. Vi är i Sverige för att tjäna lite pengar och få något att äta, säger Pascu Cladiu, en av de 30-tal EU-migranter som inte fått någon bostad.

Kritiserar stora kommuner

Bengt Bergius, ordförande i Svenska Kyrkans styrgrupp för EU-migranter, säger att det är konstigt att Umeå kommun ska behöva vända sig till kranskommunerna för att lösa problemet.

– Att inte storkommunen klarar av detta utan måste gå till de små kommunerna runt omkring där ju bara ett fåtal av romerna tigger är ju konstigt. De flesta finns ju i Umeå och tigger, säger Bergius.

Ingen dialog med Umeå

Kommunalråden i både Nordmaling och Vännas säger att Umeå kommun har inte haft någon dialog med dem och att de inte har något organiserat boende där EU-migranterna kan bo.

– Har vi ett problem som man från Umeå kommuns sida tycker är gemensamt så bör man i första hand sätta sig ner och resonera om hur vi ska hjälpas åt för att lösa problemet. Det bör vara första steget tycker jag, säger Johan Söderling (S), Vännäs kommunalråd.

– Uppstår en sådan situation där det finns folk som vill bosätta sig i Nordmaling så är det klart att vi på något sätt ser till att lösa det. Men hur, det får vi lösa tillsammans med kyrkan och föreningar, säger Madelaine Jakobsson (C), Nordmalings kommunalråd.

Nekar till kravbild

Men Umeå kommuns kommunalråd Margareta Rönngren (S) menar att det inte handlat om något krav på kranskommunerna.

– Det här var ju mer som en vädjan och inte krav. Jag blir besviken att man påstår att vi har krävt det för det har varken jag eller Hans (Lindberg) uttalat oss om.

Inga migrantplatser i Vindeln

Vindelns kommun bekräftar däremot att Umeå kommun har tagit kontakt med de. Men Mathias Haglund, kommunalråd i Vindeln säger att man inte har någon plats för att ta emot några EU-migranter.

– Vi har inga lokaler eller platser som passar. Om människor far illa i vår kommun blir det socialförvaltningen som får besluta om att vidta åtgärder, säger han.

”Vi ber att de låter oss stanna”

För Pascu Cladius del hoppas han att Umeå kommun kan lösa problemet snart så att han och sina grannar har någonstans att bo.

– Vi ber att de ger oss en plats eller låter oss stanna. Folket här vet att vi är tiggare och brukar hjälpa oss med mat, kläder och annat som de kan avvara. Vi ber alla människor om hjälp, och vi ber även kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet