Foto: TT

Nej till tiggeriförbud i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och bitvis het debatt sa kommunfullmäktige i Umeå på måndagen nej till två motioner om att förbjuda tiggeri i Umeå.

– Det här är ett ämne som väcker känslor, säger Anders Ågren (M).

Det var Moderaterna och Sverigedemokraterna som lagt varsin motion om att förbjuda tiggeri, men de fick inga övriga partier med sig.

– Det var väntat, men man kan konstatera att det inte överrensstämmer med vad befolkningen tycker, säger Ågren och hänsvisar till en undersökning där en majoritet av alliansens väljare vill förbjuda tiggeri.

Tvärtemot sa de flesta andra kraftfullt nej till ett förbud och stödde sig då bland annat på polisens utlåtande i frågan, vilket var att tiggeri inte har skapat några ordningsstörningar.

Het debatt

Beslutet föregicks av en lång och bitvis het debatt, där många politiker gick upp i talarstolen.

– Lång och jättekänslosam. Vissa vill verkligen hitta en lösning och de som vill det lägger verkligen ner sitt hjärta i debatten, säger Anna-Karin Sjölander (C).

Nu sa en klar majoritet nej till motionerna. Tror du att frågan kommer att dyka upp på fullmäktige igen?

– Frågan kommer att komma upp igen. Framför allt SD kommer att driva frågan, det här är en fråga för dem. Samtidigt kan man inte sitta still och inte säga någonting, man måste få visa vad man har för åsikt, säger Sjölander.

M tänkte stötta SD

Sverigedemokraterna stödde Moderaterna motion och M hade också stöttat SD om deras motion varit lite annorlunda formulerad.

– Lagen ger ingen möjlighet för generella förbud idag. Sverigedemokraterna ville ha ett generell förbud, men vi ser inte att den möjligheten finns. Men hade den funnits så hade vi stöttat, säger Anders Ågren (M).

Tidigare har Umeås kommunalråd Hans Lindberg bloggat om att aggressivt tiggeri blir allt mer förekommande i Umeå centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.