Polisen är emot ett förbud av tiggeri i centrala Umeå. Foto: SVT.

Polisen: Inget problem med tiggare i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Moderaterna vill förbjuda tiggeri i centrala Umeå. Nu har polisen lämnat in ett yttrande som ska tas upp på fullmäktige. Svaret? Tiggarna ställer inte till med några problem.

Sverigedemokraterna har föreslagit i en motion till kommunfullmäktige att man ska förbjuda tiggeri i centrala Umeå. Motionen ska tas upp på fullmäktige på måndag.

Polisen stödjer inte motionen

Partiet skriver att ett förbud är viktigt för att Umeåborna ska känna sig trygga och att turister inte ska uppfatta staden som grå. Även Moderaterna i Umeå vill förbjuda tiggeriet. Hans Lindberg, kommunalråd (S) har också sagt att det är problem med tiggarna i centrala Umeå.

EU-migranter i Västerbotten

Polisen har ombetts att komma med synpunkter kring tiggeriet i Umeå och myndigheten håller inte med.

Polisen skriver i sitt yttrande att dom inte kan se något motiv till att stödja motionen. De skriver att det relativt nya fenomenet tiggeri inte har skapat några ordningsstörningar.

Det har dock förekommit vissa händelser som kan liknas med ofredande, men polismyndigheten anser att det kopplas till enskilda individer och inte fenomenet.

Vill minska på alkoholen

I samma yttrande skriver polismyndigheten att man tycker att Umeå behöver ett utökat förtäringsförbud, eftersom krogarna blivit allt fler. Polisen ser ett tydlig samband mellan alkohol och brottslighet.

Polisen yttrande delas nu flitigt på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet