Foto: SVT

Kommunalrådet: Tiggarna ofredar umeborna

Publicerad

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) skrev under tisdagen ett blogginlägg om att aggressivt tiggeri blir allt mer förekommande i Umeå centrum. Trots det har polisen inte fått in en enda anmälan om ofredande.

”Jag har blivit kontaktad på olika sätt av personer som känner sig angripna och som anser sig ha blivit hotade av personer som tigger pengar på torget”. Så inleder Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) ett blogginlägg som handlar om att politikerna i Umeå måste börja agera mot ett allt mer aggressivt tiggeri i Umeå centrum.

Lindberg säger att han har blivit kontaktad av flera personer som upplever att de blivit ofredade.

– Jag har stött på både äldre och yngre som säger att de har blivit följda och ofredade när de befinner sig i centrum. Det har blivit att mer aggressivt, säger Hans Lindberg.

Ett antal i veckan

Hur många är det som har tagit kontakt med dig?

– Jag har inte räknat exakt. Det är ett antal i veckan som jag stöter på regelbundet. Om det är en, hundra eller tusen personer som uppmärksammar mig på detta är oviktigt, det är en viktig fråga oavsett.

Frågan har lyfts i den brottsförebyggande gruppen UmeBrå där både politiker och polis finns representerade.

– Vi måste agera. Den enskilde som upplever detta och måste påtala detta och anmäla, annars kommer vi inte få bukt på problemet, säger Lindberg.

Ingen har anmält

Enligt polisen har endast ett fall av ofredande på Umeå centrum uppmärksammats under de senaste månaderna.

– Vi jobbar med detta, men vi har inte fått in några anmälningar. Vid ett tidigare tillfälle såg civil polis hur en tiggare följde efter en person och bad om pengar, men denne ville inte göra en anmälan, säger Ronny Adolfsson, lokalpolisområdeschef i Umeå.

Ronny Adolfsson menar att det är svårt att veta om problemet är utbrett, men att det förekommer rådet det inga tvivel om.

– Det är inte så lätt att uppmärksamma, det händer inte hela tiden. Vi uppmanar personer som upplever sig ofredade att faktiskt anmäla händelsen, säger Adolfsson.

Måste våga uppmärksamma

Kommunalrådet menar att politikerna inte kan blunda för ett problem där en eller flera personer gör något olagligt.

– Det är viktigt att alla är lika inför lagen och att vi har ordning och reda. Vi trampar på rättssäkerheten om vi inte vågar säga saker, säger Hans Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet