Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör marinarkeologen Patrik Höglund berätta om vraket Annie och vad det skulle innebära om den skulle bli förklarad som fornlämning. Foto: Lukas Deininger/SVT

Nu undersöks vraket ”Annie” utanför Holmsund av marinarkeologer

Uppdaterad
Publicerad

I höstas upptäckte Sjöfartsverket ett stort vrak utanför Holmsund. Nu undersöker marinarkeologer lastfartyget som förliste 1891. Länsstyrelsen kommer troligtvis att förklara vraket som fornlämning.

– Vi ska ut och besikta vraket Annie, berättar Patrik Höglund som är marinarkeolog vid Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm.

Lastfartyget Annie identifierades i höstas av två dykare efter att Sjöfartsverket har upptäckt vraket under en sjömätning. Det gamla stålfartyget som har byggts 1877 i London ligger på ungefär 35 meters djup och förliste 1891.

Annie hade lastat trä i Sävenäs och var på väg till brittiska Lincolnshire. Bristfällig navigering ledde till att fartyget gick på grund öster om Ängesön. Bogseringsförsök inleddes med fartyget tog in vatten och Annie sjönk medan besättningen kunde räddas.

Ska förklaras till fornlämning

Efter de första bilderna som dykare tog i höstas var det snart klart att vraket är i utmärkt skick. Därför vill Länsstyrelsen i Västerbotten snart kunna förklara vraket som fornlämning.

– Vi hoppas att vi ska få ett kunskapsunderlag inför fornlämningsförklaringen, säger Maria Lindberg som är marinarkeolog på länsstyrelsen.

Utöver undersökningarna som nu genomförs behöver länsstyrelsen på vrakets kulturhistoriska kontext.

Blir inget dykningsförbud

Om Annie förklaras till fornlämning kommer vraket bli lagskyddat enligt kulturmiljölagen vilket vore ovanligt.

– Normalt är att fartyg som är förlista efter 1850 inte har detta skyddet, men man kan göra undantag om man tycker att vissa vrak är extra skyddsvärda, säger Patrik Höglund.

Ett dykningsförbud blir det dock inte, påpekar han.

– Men det blir förbjudet att förstöra eller plundra vraket, säger Maria Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vraket Annie

Mer i ämnet