”Det verkar helt intakt med kranar och allting” – hör mer om fyndet på botten Foto: Stefan Brännström/SVT

De hittade mystiska vraket utanför Holmsund: ”Blev lite uppståndelse i båten”

Uppdaterad
Publicerad

Det var Sjöfartsverket som gjorde vrakfyndet utanför Umeå när de gjorde djupmätningar av havsbotten. Fartyget är ungefär 74 meter långt och cirka nio meter som högst.

– Det blev lite uppståndelse i båten, säger Mikael Jesäter, mätningsledare.

I Holmsunds hamn ligger Sjöfartsverkets fartyg Jacob Hägg och väntar på bättre väder. Just nu gör besättningen djupmätningar av havsbotten i Kvarken med hjälp av ekolod och bit för bit av kvarken skannas av. Syftet är att kunna förbättra och förnya sjökorten till förmån för sjöfarten.

Det var i samband med de här mätningarna som vraket upptäcktes utanför Holmsund. Fynd av det här slaget är långt ifrån ovanliga, det finns tusentals förlista fartyg i svenska farvatten. Men det här var speciellt tycker besättningen eftersom fartyget är välbevarat.

Vraket Annie

– Det står rätt upp på botten och är helt intakt med kranar och allt, säger Mikael Jesäter, mätningsledare.

Ligger på 35 meters djup

Vrakexperter som uttalat sig i media efter fyndet tror att fartyget kan vara lastångaren Dodona som gick på grund utanför Umeå 1913.

Fartyget ligger enligt Sjöfartsverket på ungefär 35 meters djup. Det ska enligt beräkningar vara ungefär 74 meter långt och cirka nio meter som högst.

Tidigast om ett år blir det aktuellt att offentliggöra koordinaterna till fartyget och märka ut det på sjökort, men besättningen ombord på Jacob Hägg tror att vrakintresserade kommer att hitta det snabbare.

Hör om fyndet i videon ovanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vraket Annie

Mer i ämnet