Foto: SVT/Landstinget

NUS byggs om – 3000 fönster ska bytas

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands universitetssjukhus i Umeå står inför stora förändringar. En ny helikopterplatta ska byggas, betong ersätts av aluminium och sjukhuset får en ny entré.

– Vi bygger två modulenheter vid huvudingången på totalt 6 000 kvadratmeter. Det blir fyra våningar högt och handlar om ersättningslokaler som behövs när sjukhuset ska renoveras, berättar Hans Johansson, fastighetschef vid NUS.

Så här kommer nya entrén till NUS se ut när bygget är klart. Foto: Landstinget
Ombyggnationer på NUS

”Får bättre inflygningsvägar och mindre buller”

Nio våningsplan vid sjukhuset ska renoveras i år och 3.300 fönster ska bytas ut. Sjukhuset får också en ny helikopterplatta som ska stå klar i september. Den gamla som är i betong är 20 år gammal och har tjänat ut sin roll.

– Den nya plattan på taket blir en mindre platta där man landar på ett aluminiumgolv som är betydligt lättare än betong, berättar Lukas Bergner, projektledare för helikopterplattan och fortsätter:

– Genom att flytta plattan får vi bättre inflygningsvägar och mindre buller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ombyggnationer på NUS

Mer i ämnet