Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se länsstyrelsen om jakten på invasiva arter och hör Chatarina Karlsson berätta mer om nya arten syrenslide: ”Finns i trädgårdar och parker” Foto: SVT

Ny invasiv art kan få fäste i Västerbotten – länsstyrelsen vill ha in rapporter om syrenslide

Uppdaterad
Publicerad

Syrenslide finns med på EU:s nya lista över invasiva arter. Hittills har Länsstyrelsen i Västerbotten fått in tre rapporter om växten runt i Umeå och Bjurholm. Nu vill man att västerbottningarna ska rapportera in om man får syn på växten.

– Med tiden kan den ställa till med problem, säger Chatarina Karlsson på länsstyrelsen.

Syrenslide är en trädgårdväxt som framförallt kan ses i parker och trädgårdar. Hittills är växten ingen stort problem i Västerbotten, som jättebalsaminen, men länsstyrelsen befarar att det kan bli värre.

– Det finns säkert ett stort mörkertal utöver de rapporter vi fått in, säger Chatarina Karlsson, samordnare invasiva arter på Länsstyrelsen i Väserbotten.

Kan bli fler när temperaturer stiger

Enligt länsstyrelsen är i alla fall två av de tre hittade exemplaren av syrenslide i Västerbotten bortgrävda nu. Men det kan finnas på fler ställen.

– Idag är den inget större problem, men vi vet att temperaturen kommer att höjas. Med tiden kan den ställa till problem.

Oftast börjar spridningen av invasiva växter genom att folk slänger sitt trädgårdavfall i skogen. Nu uppmanar länsstyrelsen privatpersoner att rapporter in om man stöter på syrenslide, men även andra invasiva arter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer