Foto: TT

Ny kommunreform kan hjälpa småkommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Medan mindre kommuner i Västerbotten får allt svårare att ge invånarna den välfärd de har rätt till så växer storstäderna snabbt. Ardalan Shekarabi (S) vill nu utreda en ny kommunreform, det skriver Dagens Nyheter.

Under den stora kommunreformen på 70-talet var målet att ingen kommun skulle ha färre än 8 000 invånare. Många kommuner i Västerbotten klarar i dagsläget inte det målet. Det är kommuner som kännetecknas av en krympande befolkning och med en ökande andel äldre. Problem som kommunerna står inför är bland annat mindre skatteintäkter och större utgifter för äldrevård, rapporterar Dagens Nyheter

Detta är inget säreget för Västerbotten, utan drabbar många kommuner runt om i Sverige, något som nu kan bana väg för en ny kommunreform.

Vill göra om länsindelningen

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill se en minskning av antalet landsting och göra om länsindelningen, ett förslag som kommer att presenteras närmare under denna mandatperiod. Reformen skulle då beröra alla landsting utom Stockholm, Skåne och Västra Götaland, som redan påbörjat sin förändring.

– Vi har en stor utmaning när ungefär hälften av Sveriges kommuner har lägre befolkningsantal i dag än de hade vid kommunreformen i början av 1970-talet. Tittar man på den demografiska strukturen ser man att utmaningarna är ännu större i de delar av landet som krymper. Det skapar frågor kring hur man ska finansiera välfärden, säger han till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Det handlar om sammanhållningen i vårt land. Vi får en allt större regional klyfta. Och det är farligt. Det är farligt för hela statens legitimitet.

Nästa år vill Ardalan Shekarabi tillsätta en utredning om kommunernas situation. Ett av förslagen är bland annat kommunsammanslagningar.

Ingen bra lösning

I Dorotea, som är en av Sveriges minsta kommuner när det kommer till antalet invånare, bor det drygt 3 000 personer.

Kommunalrådet MatsErik Westerlund (DKL), tror inte att en sammanslagning av kommunerna är en bra lösning.

– I denna digitala värld som vi lever i skulle det gå att slå ihop kommuner på andra sätt. Jag skulle vilja att Dorotea fick gå ihop med Danderyd! Vi skulle komplettera varandra och det skulle inte vara så stor konkurrenssituation, säger MatsErik Westerlund.

Kommunalrådet säger också att en hel del åtgärder måste till för att vända den negativa avfolkningstrenden som råder i Västerbottens inlandskommuner.

– En del i detta skulle kunna vara att vi fick behålla en viss del/procent på allt det vi levererar, skog, malm, vatten och vindkraft. Den lösning som Norge har, säger han och fortsätter:

– En ytterligare åtgärd skulle vara att vi skulle kunna dela på skatte¬intäkterna från våra fritidshusägare. Många väljer i dag att ha dubbla boenden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.