Ny lösning väntas efter folkets nej

Uppdaterad
Publicerad

Idag kanske proppen går ur trafikstoppen i Skellefteå.  Under eftermiddagen presenteras förslag på nya trafiklösningar för centrala staden.​

Förra våren folkomröstade Skellefteåborna nej till en centrumbro i Skellefteå. Ett svidande nederlag för de styrande socialdemokraterna.

Och något av en chock för kommunens planeringsavdelning. En stor våt filt lade sig över stora frågor som den dåliga luftmiljön i centrum, planering av nytt kulturhus och nytt resecentrum.

Centrumbron i Skellefteå

– Vi har till viss del målat in oss i ett hörn, konstaterade planeringschef Lars Hedqvist efter folkomröstningen.

Skulle avlasta

Tanken med en centrumbro var att den skulle avlasta trafiken in till centrala staden som idag till största delen går via E4:a. Alla andra partier förutom Socialdemokraterna förespråkade andra lösningar än en centrumbro.

Efter folkomröstningen har tre konsulter fått i uppdrag av kommunen att ge förslag på trafiklösningar. Klockan 14 läggs de fram i Forumsalen på Campus i Skellefteå.

Ingen vet vad som väntar

Enligt kommunen vet varken tjänstemän eller politiker vad konsulterna kommer att presentera. Det kan återigen handla om en bro, eller någon helt annat.

– Det viktiga är att vi får till en trafiklösning och jag har ingen som helst prestige i om det skulle saknas brolösning men det jag vill se då är ju andra lösningar, säger kommunalrådet Lorents Burman, till Sveriges Radio Västerbotten.

Här kan du följa presskonferensen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centrumbron i Skellefteå

Mer i ämnet