Sakine Madon, ny politisk redaktör på Norran. Foto: SVT

Ny politisk redaktör en annorlunda liberal

Publicerad

Hon har vänsterbakgrund och är uppvuxen i förorten – ändå är tidningen Norrans nya politiska redaktör Sakine Madon liberal och tycker att det är viktigt att människor tar sitt eget ansvar i förhållande till staten.

På dörren till nya kontoret står det ”ettan” och en av de nya kollegorna skojade och tyckte att det borde stå ”Nollåttan” eftersom nyinflyttade Sakine Madon kommer från Stockholm. Än så länge har hon bara en övernattningslägenhet i Skellefteå, men hon står i kommunala bostadsbolaget Skebos bostadskö.

– Jag tror det kommer att vara lättare att hitta tak över huvudet här än vad det är i huvudstaden, konstaterar hon och framhåller att hon ändå aldrig riktigt känt sig riktigt hemma i Stockholm.

Hon har nämligen vuxit upp i förorten Flemmingsberg som är ett miljonprogram söder om storstan.

Mer S än Skellefteå
– I mitt gamla valdistrikt är socialdemokraterna faktiskt starkare än vad de är i Skellefteå, berättar hon för att förklara att steget från Expressen, där hon fortfarande är kolumnist, egentligen inte är så långt.

Dessutom har föräldrarna vänsterbakgrund och var fackligt aktiva i Turkiet.

– Samma år jag föddes 1980 var det militärkupp och mina föräldrar förföljdes och blev tvungna att fly. Vi kom till Sverige och Olof Palmes drömland.

Ovanlig väg
Hur kan det komma sig att hon med den bakgrunden ändå blivit liberal?

– Jag gled faktiskt in i liberalisen via feminismen vilket kanske låter lite märkligt, men det handlade om mina tankar kring att män och kvinnor är likvärdiga. Jag gillar inte kvotering och särbehandling och på den vägen är det, slår Sakine fast.

Samtidigt konstaterar hon med ett snett leende att det är högt i tak när det kommer till diskussioner hemma hos föräldrarna. Sakine Madon är också en person som inte räds att tycka till om det mesta.

Medborgarfrågor
– Jag har inte gjort mig känd för att vara mesig eller anpassa mig till någon som har mycket makt så förhoppningsvis kommer jag att köra på i min stil, säger hon och försöker samtidigt rama in hjärtefrågorna.

Förutom jämställdhet handlar det också om invandringsfrågor och kanske främst yttrandefrihet. Sakine Madon har tidigare varit redaktionschef för Newsmill som är en debattsajt på nätet.

– Jag tycker också framförallt att det är viktigt med frågor som rör medborgarnas eget ansvar i förhållande till staten.

Eget ansvar
I dag har hon skrivit en ledare på just det temat. När regeringen försöker skärpa kraven när det gäller så kallade snabblåneföretag (eftersom så många tar dyra sms-lån och hamnar i skuldfällan) framhåller hon att den enskilda individen faktiskt också har ett eget ansvar.

Och Fredrik Jansson på Folkbladet beskriver i ett blogginlägg Sakine Madons texter som ”kärv proletärliberalism” vilket gör henne väldigt glad.

– Det var bland det finaste jag läst om mig själv på länge eftersom jag känner mig hemma där. Jag kommer inte från medelklass eller högre klass där det är mer naturligt att vara liberal och det märks nog i vad jag skriver och vilken dialog jag har med människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer