Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte tid med det.” Se varför kommunalrådet i Skellefteå är orolig för att bostadsbyggandet ska stanna upp. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Ny rapport: Historiskt högt bostadsbyggande i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan början av 1990-talet har det byggts så många nya bostäder i Skellefteå som nu, det visar en ny rapport från Länsstyrelsen. Men bostadsbyggandet väntas bromsa in kraftigt nästa år. Något det inte finns tid för enligt kommunalrådet.

– Bostäderna måste byggas, oavsett om vi vill eller inte, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Med stora industrietableringar som Northvolt börjar Skellefteå allt mer närma sig Umeås takt på bostadsbyggande. Under året räknar nu båda kommunerna med 1 200 nya byggstarter av bostäder. Men redan nästa år visar Länsstyrelsens nya rapport på en inbromsning.

”I både Umeå och Skellefteå kommer signaler om att många byggaktörer vilar på hanen eller avbryter projekt som ännu inte byggstartats”, står det i analysen.

– Det är en utmaning för oss när det är en sådan kraftig inbromsning i resten av Sverige. En extrem utmaning, säger Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Skellefteå

Mer i ämnet