Nathalie Missaoui är hiphoparen CLEO Foto: SVT

Nu släpps ”våldtäktslåten”

Uppdaterad
Publicerad

Idag släpper Umeåbaserade Crossing Boarders och Femtastic låten ”FATTA” – en låt för en förändrad syn på sex, våldtäkt och lagstiftning. Under sommaren har 150 anonyma berättelser om våldtäkt och övergrepp samlats in i en kampanj med samma namn.

Berättelserna ligger till grund för låten som har releasefest den 13 september på Färgfabriken i Stockholm.

FATTA startade redan i maj med ett insamlande av 150 berättelser om sexuellt våld. Den friande våldtäktsdomen i Umeå, där tre män misstänktes ha använt en vinflaska, var en bidragande orsak till kampanjen.

Tolkas av Syster Sol och Cleo

Nu är låten alltså klar. Berättelserna tolkas av Syster Sol, Cleo, Kristin Amparo och Nasteho Osman till en låt med samma namn som kampanjen. Idag släpps låten med musikvideo, en sajt och en debattartikel – allt baserat på dessa berättelser.

– Det som har varit starkast än så länge är möten med människor som kommer fram och vill dela med sig av sina egna upplevelser. Vi har med den här kampanjen öppnat upp en kanal och skapat ett rum för folk att dela med sig utan att känna skam, säger Nathalie ”CLEO” Missaoui i ett pressmeddelande.

Målet – ny sexualbrottslag

– Målet med kampanjen är bland annat att utmana Sveriges politiker att ta ett helhetsgrepp om problemet, skapa en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke med siktet inställt på ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld. Vi utmanar även partierna att göra detta till en valfråga inför valet 2014, säger Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.