Hör Anders Thor på Northvolt om utbyggnadsplanerna Foto: SVT/Pressbild

Order till Northvolt på 120 miljarder – ytterligare utbyggnad i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Northvolt som bygger en batterifabrik i Skellefteå har idag fått en order motsvarande ungefär 120 miljarder svenska kronor från Volkswagen group. Detta innebär att man vill bygga ut fabriken i Skellefteå.

– Hur mycket och hur många jobb det kommer skapa kan vi inte meddela idag, säger Anders Thor som är ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt.

Northvolt har tagit emot en order från Volkswagen värd 14 miljarder dollar, cirka 120 miljarder kronor, för att tillverka battericeller. Det innebär bland annat att bolagets orderstock fördubblas och uppgår till ungefär 230 miljarder kronor de kommande tio åren.

Enligt avtalet kommer Volkswagen samtidigt att öka sitt ägande i Northvolt.

– Det här innebär att den höga efterfrågan som vi ser på batterier nu konkretiseras ytterligare genom ett avtal där vi fått på pränt att vi ska leverera de här batterierna, kommenterar Anders Thor som är ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt.

Men det här innebär också att företaget Northvolt nu kommer att undersöka möjligheterna att ytterligare utöka kapaciteten vid Northvolt Ett i Skellefteå. Batterifabriken som fullt utbyggd ska ha fem produktionslinor byggs just nu för fullt i Skellefteå.

Mer om utbyggnadsplanerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.