Arkivbild. Foto: Jessica Gow / TT

Ny studie: Fjärde dosen minskar risken att avlida i förtid bland de allra sköraste

Publicerad

En fjärde dos covid-19 vaccin minskar risken att avlida i förtid bland de allra äldsta och sköraste med över 70 procent jämfört med de som endast tagit tre doser. Det visar en ny nationell studie vid Umeå universitet.

De allra äldsta och sköraste som fick en fjärde dos covid-19 vaccin hade lägre risk att avlida i förtid jämfört med de som bara tagit tre doser. Detta visar en nationell registerstudie vid Umeå universitet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Regional Health – Europe.

Studien visar att de 80 plussare som en vecka efter fjärde dosen och de följande två månaderna hade 71 procent lägre risk att avlida jämfört med de som fått en tredje dos. Bland personer på särskilda boenden var siffran 39 procent.

Effekten avtar

I bägge grupperna sjönk effekten något från dag 60 och framåt, till 54 procent bland 80 plussarna och 27 procent bland personer på särskilda boenden.

– De två första månaderna efter den fjärde dosen så hade såväl 80 plussare som var hemmaboende samt personer boendes i särskilda boenden lägre risk att avlida jämfört med de som under samma tid endast fått tre doser. Efter två månader började dock effekten att minska något, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Tajma påfyllnadsdoser

Att veta när efftekten avtar är viktigt för att kunna ge eventuella påfyllnadsdoser menar forskarna bakom studien.

– Resultaten från vår studie pekar mot goda effekter av den fjärde dosen även bland de allra äldsta och sköraste, men också att effekten börjar minska något efter ett par månader. Därför är det sannolikt viktigt att tajma in när påfyllnadsdoser ska ges hos dessa personer, till exempel i samband med utbrott av viruset, för att säkerställa att så många som möjligt har ett skydd under tillräckligt lång tid, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet