”Enskilda störningsmoment spelar ingen roll” – hör mer om studien Foto: Jon M Arnemo

Ny studie visar hur älgar påverkas av jakt med hund

Uppdaterad
Publicerad

Älgar återhämtar sig snabbt efter att ha jagats av hund under älgjakten. Djuren stressar nämligen inte upp sig i onödan visar en ny studie från SLU. Och i viss mån verkar de ha vant sig vid hundarna.

Genom att sätta en temperaturmätare i magen, en hjärtsensor under huden och ett GPS-halsband på åtta älgkor har forskare kunnat se hur älgar påverkas av att jagas av hund under en traditionell älgjakt.

Resultatet: De påverkas, men återhämtar sig ofta snabbt.

Älgjakten i Västerbotten

– Jakt med hund ökar älgens energiförbrukning. Det gör att älgen får mindre tid att söka föda, vilket kan påverka älgens kondition om denna typ av störningar förekommer ofta, säger Wiebke Neumann, forskare i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Behöver vila mer

Enligt studien ökar älgens kroppstemperatur och hjärtfrekvens när den jagas av hund. Den rör sig också snabbare och längre sträckor än normalt och behöver mer vila dagen efter.

Men de älgar som hade kontakt med hund i mindre än tio minuter fick varken högre kroppstemperatur eller hjärtfrekvens.

Samtidigt kan ett allt varmare klimat påverka den värmekänsliga älgen, enligt forskarna.

Se mer i klippet.

Fakta om studien

Studien har genomförts i Nordmaling, söder om Umeå, under åren 2017–2018.

Åtta älgkor utrustades med en temperaturmätare i magen, en hjärtsensor under huden och ett GPS-halsband som visar älgens aktivitet.

Försöken genomfördes med hjälp av lokala jaktlag.

Även jakthundarna utrustades med GPS-halsband så att informationen från både hundar och älgar kunde koordineras.

Studien är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Høgskolen i Innlandet, Evenstad, Norge. Forskare från Minnesota och Århus deltog också.

Källa: SLU

Här hittar du den vetenskapliga artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Västerbotten

Mer i ämnet