Foto: TT

Ny studie: Akut yrsel oftast ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Många personer söker hjälp för akut yrsel på akuten. Nu visar en ny studie att symtomet oftast är helt ofarligt. Och att ett enkelt test kan göras för att utreda detta.

Ungefär 1000 personer söker varje år vård för yrsel på Norrlands universitetssjukhus. Av dem skulle en tredjedel kunna botas med en enkel åtgärd. Detta visar ny forskning från Umeå universitet.

– Om vi ändrade på handläggningsrutinerna för våra yra patienter utifrån de fynd vi gjort skulle vi kunna spara en massa tid, energi, oro och pengar som idag går åt till onödig vårdtid och onödiga röntgenundersökningar, säger Marie-Louise Barrenäs, överläkare och docent på Öron-näsa-hals-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Enkelt test ger svar

En stor del av personerna som söker akut hjälp för yrsel har kristallsjukan. Detta är en ofarlig åkomma som är lätt att bota. Med ett enkelt test kan sjukvården kolla om det är kristallsjukan som ligger bakom yrseln.

– Det handlar om att man lägger ner patienten på britsen med huvudet vänt åt höger respektive vänster, samtidigt som man noggrant observerar ögonrörelserna. Själva testet tar bara någon minut att göra, säger Barrenäs.

Beror sällan på stroke

Det är väldigt ovanligt att de som söker hjälp för yrsel har drabbats av en stroke.

– Endast ett fåtal strokepatienter har bara yrsel som symtom på sin stroke. Nästan alla med stroke har också andra symtom såsom förlamning eller talsvårigheter, säger Jonatan Salzer, ST-läkare i neurologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.