Foto: SVT

Ny typ av hemlöshet visar sig i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av hemlöshet syns i Skellefteå efter årets sommar – det menar personal på Stadsmissionen i staden. Personer som tidigare kunde få boende står nu utan.

Skulder och psykisk ohälsa gjorde att ”Martin” hamnade där han är idag – på en plats han vill hålla hemlig. Fyra väggar och ett tak, men inte mer än så. Varje dag söker han jobb och bostad, och för att inte minimera chanserna till det har han valt att vara anonym.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det var så här jobbigt. Det är hela tiden en kamp att hålla psyket och humöret uppe, berättar han.

Ny typ av hemlöshet

Statistik från förra året visade att ungefär 20 personer var akut hemlösa i Skellefteå. Och enligt personal på Stadsmissionen har situationen inte blivit bättre sedan dess.

Eftersom behovet av frukost och lunch varit stort har Stadsmissionen haft öppet hela sommaren. Och de märker av en ny typ av hemlöshet i staden.

– Att de är utan bostad beror inte på missbruk, utan det beror på ohälsa och andra omständigheter. Och det är nytt för oss, säger biträdande föreståndare Katarina Larsson.

Hör hur ”Martin” upplever sin situation i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.