Foto: SVT

Planer för härbärge i Skellefteå tog stopp

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom den akuta hemlösheten ökat fort i Skellefteå på bara några år har kommunen försökt få till ett härbärge i staden. Men när Pingstkyrkan, som kommit längst i planerna, backade ur – tog det stopp.

Ungefär 20 personer är akut hemlösa i Skellefteå och en handfull av dem har det riktigt svårt. Kommunen har försökt att öppna ett härbärge med hjälp av pingstkyrkan, men planerna går dåligt.

– Det handlade både om kraven från kommunen och från församlingen. Man var till exempel oroliga för hur det skulle bli om det råkade hända något på natten i härbärget, säger pingstkyrkans föreståndare Roland Pettersson.

Kommunen ska skruva på sin kravlista

Ett par miljoner kronor finns fortfarande avsatta för att upphandla ett härbärge. Kommunen ska nu skruva på sin kravlista och under hösten göra ett nytt försök.

– Förhoppningsvis kan vi komma igång innan vintern. Vi kommer inte att lämna någon på gatan det är helt klart, säger socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S).

Hör ordförandet om alternativa lösningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.