Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT

Nya ansökningar kan ge över 1 000 vindkraftverk totalt i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Just nu byggs 179 nya vindkraftverk i Västerbotten. När de är klara finns det 522 stycken. Men de kan snart få sällskap av fler. Många fler.

– Det är 263 vindkraftverk som redan har fått tillstånd, men inte uppförts. Sedan finns det 278 vindkraftverk som tillhör nya parker som ännu inte prövats, säger Lena Clausén, miljöhandläggare vid länsstyrelsen.

I vissa fall kan antalet vindkraftverk bli färre än vad bolagen angett i sin inledande ansökan. Detta beror på att färre vindkraftverk ryms inom samma område när höjden på verken ökar. Utvecklingen på området mot allt högre verk går fort framåt.

Kan bli över 1000 vindkraftverk

Skulle alla byggas väntas 541 nya snurror. Mer än en dubblering av dagens antal och blir byggplanerna verklighet kan vi ha över 1 000 vindkraftverk i Västerbotten.

Och det fortsätter att komma in nya ansökningar, även om trycket inte är jättestort just nu, berättar Lena Clausén.

– Vi har haft en del samråd och förväntar oss ett antal nya ansökningar i närtid, det rör sig runt 230 verk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.