Nya busslinjer i Skellefteå – Emma tar sig inte till skolan

Publicerad

Idag har Skellefteås alla skolor startat – samtidigt som nya kollektivtrafiksystemet drog igång. Och trots att det sätts in dyra extrabussar under hösten hamnar landsbygdsbor i kläm.

Några av dem bor i Ljusvattnet utanför Burträsk där bussen plötsligt slutat gå. Nina Holmströms dotter Emma har just börjat första året på gymnasiet i Skellefteå, drygt tre mil bort. För att ta sig till skolan måste hon nu först köra moped sju kilometer enkel väg för att därefter ta bussen.

– Jag känner mig uppgiven. Vi föräldrar jobbar ju åt annat håll och kan inte skjutsa till bussen och att inackordera henne i stan är inte heller någon enkel lösning, säger mamma Nina, som dessutom beskriver att hon fått ägna oerhört mycket tid och energi senaste två veckorna till att försöka reda ut vad det egentligen är som gäller.

Bollas mellan kommunen och bussföretaget

Emmas mamma har bollats mellan Skellefteå kommuns kundtjänst och Skellefteåbuss – och tillbaka igen.

– Det känns som att ingen riktigt har vetat hur de ska hantera det här.

Kommunalrådet Lorents Burman (S) medger att man har man brustit i att kommunicera de problem som uppstått.

– Under sommaren började jag och vi förstå att vi hade många fler problem och barnsjukdomar i det här systemet än vad vi hade kunnat förutse.

En konkret åtgärd blev i alla fall att sätta in extra skolbussar, men enligt Lorents Burman kommer det fler åtgärder framöver.

– Vi kommer under hösten att jobba med att reda ut vad som behöver justeras efter årsskiftet. Vi behöver så att säga mjuka upp mer i ytterkurvorna.

Hör Emmas mamma om den nya bussituationen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussomställningen i Skellefteå

Mer i ämnet