Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har töväder tre gånger så ofta” – se vad forskningen visar om vinterförhållandena. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Nya forskningsrön från Vindeln: En tredjedel av vintern har försvunnit

Publicerad

Vinterförhållandena förändras i snabb takt med klimatförändringarna. Nya siffror från lantbruksuniversitetets försöksområde vid Vindeln i Västerbotten visar att en tredjedel av vintern försvunnit under en 40-årsperiod.

Vid SLU:s försöksområde Svartberget har man studerat vinterklimatet under en förhållandevis lång period. De senaste siffrorna ger en dramatisk bild av läget.

– Vi har förlorat 58 dagar av meteorologisk vinter på 40 år, säger Hjalmar Laudon, professor vid SLU och en av dem som leder forskningen.

Klimatförändringar i Sverige

Varmare och kortare vintrar

De nya siffrorna visar situationen just vid Svartberget men tyder på att vintern i Norrlands inland blivit både varmare och kortare.

– Det har med den generella uppvärmningen av klimatet att göra, konstaterar Hjalmar Laudon.

Större vattenflöden

Ett varmare vinterklimat för med sig många konsekvenser. Vid Svartberget har forskarna bland annat sett att vattenflödena i bäckar ökat vintertid. Vattenflödena under vintern har mer eller mindre fördubblats.

– Konsekvensen blir att det blir torrare på sommaren, förklarar Hjalmar Laudon.

Han säger också att detta gör att tillväxten i skogen kan hämmas, något man sett tecken på de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet