Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket oroväckande” – se hur renskötaren Johan Andersson tvingas stödutfodra renarna eftersom snöförhållandena gör det svårt för djuren att hitta mat. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Renskötaren om förändrade vinterförhållanden: ”Hur ska man få renarna att överleva?”

Publicerad

Vintern i Norrlands inland har förändrats markant med färre vinterdagar och stora temperaturskillnader. Det visar forskning på SLU Svartberget i Vindeln och det märker de samer som har renar i området.

– De senaste åren har vi ofta fått stödutfodra, säger Johan Andersson från Rans sameby.

Med blidväder och kyla om vartannat blir det is i snön och svårt för renarna att hitta mat, något renskötaren Johan Andersson märkt de senaste åren.

– Det är oroväckande hur det har blivit, säger han om det förändrade vintervädret.

Klimatförändringar i Sverige

Skikt med is

För att visa vad han pratar om gräver han en grop i snön ner till marknivå. Det är tydligt att det finns flera skikt med is i snön och man förstår att det är svårt för renarna att ta sig igenom.

Orolig över utvecklingen

De lavar och växter som är djurens huvudsakliga föda är täckta av is vilket gör att djuren får i sig för mycket vätska när de väl når ned till maten. Johan Andersson är orolig över utvecklingen.

– Hur ska man få renarna att överleva den här vintern, frågar han sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet