Foto: Erik Abel/TT

Nya krav efter flygolyckan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen inför nya förebyggande åtgärder för samtliga flygplan som används för fallskärmshoppning, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

De nya reglerna kommer efter en statusrapport från Statens haverikommission om flygplanet som kraschade utanför Umeå i mitten av juli. Rapporten visade att flygplanet var både för tungt och för baktungt när det lyfte.

Nu begär Transportstyrelsen, som är ansvarig för tillsyn inom luftfart, att Svenska fallskärmsförbundet (SFF) ser över sina rutiner.

SFF ska bland annat se till att fallskärmsklubbar har kunskap om vikt- och balansvärden. Förbundet ska också kontrollera att procedurer och rutiner följs.

Olyckan utanför Umeå är den femte dödligaste civila flygkraschen i Sverige genom tiderna. De åtta fallskärmshopparna och piloten som befann sig ombord omkom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet