Hör Veronica Hedenmark om att förlora sonen William: ”Jag kan inte tänka på det” Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Efter förslaget: Veronica orolig att förlora sonen William

Uppdaterad
Publicerad

Många oroas över vad som ska hända med LSS efter att den nya utredingen presenterats. Ännu är det inte klart vad som blir verklighet. Men för Veronica Hedenmark är oron svår redan nu – förändringarna riskerar att göra att hon inte får hjälp nog att ta hand om sin son, utan att han får placeras i en annan familj.
– Jag är jättepressad.

Veronica Hedenmark har en medfödd benskörhet och har varit rullstolsburen sedan barndomen. Hon behöver assistans dygnet runt.

– Skulle det här förslaget gå igenom så kommer jag inte ha möjlighet att bo kvar i mitt eget hem med min son, säger hon.

Sonen William föddes i Umeå 2015 mot alla odds. Veronica är en av få kvinnor i världen som fött barn trots sitt svåra handikapp. Idag bor familjen i Stockholm och Veronica är framgångsrik entreprenör inom personlig assistans. Men nu är hon orolig att allt står på spel.

Kan få mindre assistanstid enligt utredningen

Om den nya LSS-utredningen klubbas befarar hon att det kan bli så att hon bara får assistans för grundläggande behov – alltså att äta, gå på toa och klä på sig – plus två timmar per dygn för allt annat som ska funka i vardagen. Den som vill ha mer tid får ansöka om det, men det finns ingen garanti.

– Det är ett mycket dåligt förslag enligt mig. För mig blir det en omöjlig situation. Det är inte som att jag bara har funktionshinder på kontorstid.

– Om jag bara skulle få 40 timmars assistans så räcker den bara 08-17, fem dagar i veckan, alltså måndag till fredag. Kvällar, nätter och helger skulle jag inte ha nån assistans alls. Det i sin tur innebär att det enda alternativet för mig blir ett institutionsboende. Då skulle William bli placerad i en annan familj.

Hur känner du nu?

– Det är klart att jag är pressad, jag är jättepressad. Men vi måste ändå fortsätta. Det finns inget alternativ, säger Veronica Hedenmark.

”Ska inte leda till någon försämring”

Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet, säger att hon ännu inte hunnit sätta sig in i utredningen, men att det största fokuset är trygghet och att de som behöver hjälp ska få det.

– Vi måste titta på helheten innan man kan säga bu eller bä. Det här ska inte leda till någon form av försämring. Det handlar inte om att spara pengar utan göra lagstiftningen tryggare och effektivare så att medborgare som behöver hjälpen får det. När barn och vuxna behöver stöd måste det finnas en trygghet i att man får det, säger hon till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.