Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör landshövding Helene Hellmark Knutsson berätta om hur hon känner kring miljontillskottet men vad som ändå skulle kunna bromsa projektet. Foto: Daniel Marklund/SVT / SVT

Nya miljoner ska få Norrbotniabanan klar i tid – men det här kan bromsa bygget

Uppdaterad
Publicerad

För att Norbotniabanan ska stå klar i tid har Länsstyrelsen i Västerbotten behövt extra resurser för att klara all handläggning.

Nu står det i princip klart att regeringen tillsätter drygt 30 miljoner kronor för att Länsstyrelsen kan hålla sin tidsplan.  

– Vi har jobbat med det här tillsammans med kommunerna längst vägen i fyra års tid. Det här är en viktig milstolpe, säger Helene Hellmark Knutssson, landshövding i Västerbottens län.

Trafikverket har tagit beslut om en modell där infrastrukturprojekt tilldelas 0,1 procent av projektets totala kostnad. För Norrbotniabanans del, som kommer kosta 30–40 miljarder kronor, handlar det om 30–40 miljoner kronor som länsstyrelsen nu kan använda till bland annat handläggning.

Pengarna ska tilldelas projektet under 10 års tid och ska finansiera den handläggning som krävs för att länsstyrelsen ska kunna klara den tidsram som är satt. 

– Vi bygger järnväg var 150:e år i Sverige. När vi väl gör det behöver vi tillsätta handläggare, säger landshövding Helene Hellmark Knutsson. 

I klippet ovan berättar Helene Hellmark Knutsson om hur hon känner kring beskedet men vad som ändå skulle kunna bromsa projektet, ur länsstyrelsens perspektiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer