– Vi ser det som en fördel att så många som möjligt får chansen att spela fotboll och även få ett sammanhang, säger Sara Norberg, ungdomsledare för pojkar födda 08 i Spöland Vännäs IF. Foto: SVT

Här tränas unga i fotboll på ett nytt sätt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år gäller nya regler för barn- och ungdomsfotboll i hela Sverige – spelet ska anpassas efter barnen och ge ökad spelglädje. I Västerbotten har klubbar redan provat det nya sättet att spela.

De nya reglerna kommer bland annat innebära att storleken på planen minskas och även antalet utespelare.

I Västerbotten har flera klubbar testat de nya sättet att spela under flera år. Bland annat pojkar födda 08 i Spöland Vännäs IF.

– Vi ser det som en fördel att så många som möjligt får chansen att spela fotboll och även få ett sammanhang. Det handlar inte bara om fotboll utan även ett sammanhang på fritiden, säger Sara Norberg, ungdomsledare för laget.

Mindre teknikövningar

Enligt fotbollsförbundets nya riktlinjer ska mer av träningen handla om spel och mindre om teknikövningar, något som Spöland Vännäs tagit fasta på.

– Det är genom spel man lär sig fotboll och därför består minst hälften av våra träningar av spelövningar med mycket bollkontakt och inte så mycket rena teknikövningar, säger Sara Norberg.

Forskaren: ”Idrott ska anpassas till barn”

Inger Eliasson som är forskare vid pedagogiska institutionen på Umeå Universitet och vars studier bland annat ligger till grund för Fotbollförbundets nya spelregler, tycker det är bra att förbundet tar detta initiativ.

– Det finns ett behov i föreningarna i att anpassa idrotten till barn, hur det ska genomföras i praktiken. Därför är det bra att SvFF tar ett initiativ och försöker bidra till hur detta ska gå till, säger Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer