Krögare i Umeå hårt drabbade av nya restriktionerna Foto: SVT / Elias Liljeström

Krögare i Umeå besvikna: ”Väldigt hårt slag i ansiktet”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya beslut att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22 drabbar restauranger och krogar i Umeå hårt med varsel och osäker framtid som effekt.

– Det är väldigt tråkigt, vi är redan hårt brandskattade, nu tycker jag att man kliver över gränsen för balansen mellan ekonomi och hälsa, säger Peter Sjöström, restaurangägare i Umeå.

I en presskonferens under onsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren de nya restriktionerna som ska träda i kraft den 20 november och sträcker sig till februari nästa år.

Förbudet gäller alla verksamheter med serveringstillstånd och innebär också att de är tvungna att stänga senast klockan 22.30.

Coronaviruset i Västerbotten

Hade börjat återanställa – får istället varsla

Peter Sjöström är delägare i restaurangerna O'learys och Cinco i Umeå, han trodde att det hade börjat ljusna för verksamheten under hösten och hade börjat återanställa personal, men efter regeringens beslut i onsdags har han istället varit tvungen att varsla personal.

– När man precis återanställt folk och man har börjat få upp hoppet.. nu kommer det istället att bli en jobbig tid framöver.

”Kommit som en chock”

Baland Reza äger puben ”Gröna Älgen” i Umeå, han såg också ljust på framtiden innan regeringens besked.

– Vi hade en bra sommar och hösten startade också bra, vi såg ett ljus någonstans, men nu känns det som att vi bara ser början. Vi har redan sett ett jättestort tapp (på gäster, red. anm.) den här veckan och jag tror att det framöver kommer att se likadant ut om inte värre.

Han fortsätter:

– Vi har ju haft de här restriktionerna sen i april, vi har ju kontinuerliga kontroller och vi har fått godkänt att ha öppet. Så jag har svårt att se att det skulle vara större spridning i restaurangmiljö nu kontra i våras, det är ju samma regler.

På frågan om hur det påverkar de anställda svarar han att de just nu är kvar men att framtiden är osäker.

– Om det fortsätter så här ett par veckor till så kommer vi tyvärr att behöva se över den biten också men jag har inte vågat tänka så långt än.

Statliga stöd räcker inte – ”Inte lätt när man inte får driva verksamheten”

Stefan Andersson driver både Skeppsviks herrgård och restaurangen Droskan i Umeå. Han säger att de har tappat hälften av omsättningen under pandemin och att de statliga stöden inte täcker upp det som behövs.

– Det känns som att det stöd de pratat vitt och brett om: ”Vi har stödpaket och vi hjälper” i själva verket så är det inte så mycket stöd utan man får skuldsätta sig mer, man får låna pengar, man får skjuta på skatten men det ska ju betalas igen också och det är ju inte lätt när man inte får driva verksamheten.

Han menar att trots kapacitet att ha öppet och vara coronasäkra så går det med de nuvarande reglerna inte att bedriva verksamheten och att människor heller inte vågar gå ut.

– Folk är så rädda att de inte törs gå ut, trots att vi har nästan tomma restauranger, vi har 140 platser och 10 gäster på en fredagkväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet