Den nya Vasafärjan Aurora Botnica samt bilder från sjösättningen. Foto: Wasaline

Nya Vasafärjan försenas till juli

Uppdaterad
Publicerad

Den nya färjan skulle ha börjat trafikera sin rutt vid midsommar. Men nu flyttas premiären fram några veckor.

Aurora Botnia, som den nya färjan heter, gjorde sitt första sjötest förra veckan. Vid nästa sjötest ska rederiet trimma in driften med naturgas och det är det som tar längre tid än beräknat.
– Det har tagit lite mer tid än vad vi trodde innan. Detta tillsammans med att vi arbetar coronasäkert på varvet gör att färjan kommer att överlämnas i juli, säger Toni Salminen, vid skeppsvarvet Rauma Marine Constructions.
Färjan ska nu överlämnas i mitten av juli.

”Tråkigt med förseningen”

Wasalines vd Peter Ståhlberg säger till Yle Österbotten att det är tråkigt med förseningen eftersom de har ganska stor efterfrågan just nu.
– Det skulle ha varit bättre ekonomiskt om färjan kommit i juni.
Hur stora ekonomiska effekter tror du förseningen kan medföra?
– Det är svårt att sia in i framtiden, vi har många utmaningar med trafiken på grund av covid-19. Vi hade budgeterat för trafikstart första juli, men så blir inte fallet. Men inte står Wasaline och faller med det här, man får se positivt framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer