Bybor kan slippa betala 40 procent av kostnaden när man byter gatulysen. Foto: SVT

Nytt beslut kan rädda ljuset i byarna runt Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Bybor omkring Skellefteå kan pusta ut en aning. De ser ut att slippa betala 40 procent av kostnaden när gatubelysningen ska bytas ut. Kommunen har lagt ett förslag om att ändra reglerna.

Kommunen ska stå för hela kostnaden även när gatubelysning utanför detaljplanerat område byts ut. Det föreslog samhällsbyggnadsnämnd i Skellefteå under måndagen. Detta var Norran först med att berätta.

– Vi tycker att det här blir väldigt positivt för hela kommunen, säger nämndordförande Sara Keisu (S), till SVT. 

Mest positivt torde det bli för byborna som enligt gamla regler har tvingats hosta upp 40 procent av kostnaden för att byta belysningen längs byvägarna, vilket de nu ser ut att slippa. Frågan är förstås inte helt klar förrän kommunfullmäktige tagit beslutet.

– Det vi beslutat är att vi föreslår kommunfullmäktige att göra den här ändringen. Vi vill att man kör på den här linjen. Det var ett enigt beslut, säger Keisu.

Inte klart vad det kostar

Vad det kommer kosta kommunen är inte helt klart. Det finns ungefär 10 000 stolpar utanför detaljplanerat område. En stolpe kostar mellan 10 000 och 16 000 kronor för kommunen att sätta upp, eller ännu mer där det behövs säkerhetsstolpar som ger vika vid en krock. Men exakt hur många som behöver bytas är inte bestämt.

– Vi kommer först behöva inventera vilka som ska bytas ut, men det är viktigt att betona att ändringen enbart gäller finansieringen, inte hur många belysningspunkter som ska bytas.

Kan bli färre lampor längs vägarna

Det kan alltså bli färre gatulysen i byarna efter byte till de nya LED-lamporna. Bestämmelserna säger att man har rätt till två ljuskällor per hus.

– Det kanske är färre boende i byn nu än när man satte upp belysningen på 50-talet. Då kan man ha rätt till färre stolpar, men kommunen kommer bekosta bytet, säger Sara Keisu (S).

Regeländringen gäller bara större ombyggnationer eller totalbyten av redan befintliga anläggningar. För byar som aldrig haft gatubelysning gäller fortsatt att de boende betalar 40 procent av kostnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.