Bybor riskerar att bli utan gatubelysning – om de inte betalar

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå kommun ska man göra en stor satsning på att byta ut gatubelysningen. Men kravet är att byborna ska vara med och betala 40 procent av kostnaden – annars riskerar de att bli utan belysning.

Detta var Norran först med att berätta.

– Det har alltid varit så att man behöver vara med och betala, så det är inget nytt, säger Anders Saadio, belysningsansvarig på Skellefteå kommun till SVT.

En stolpe kostar mellan 10 000 och 16 000 kronor för kommunen att sätta upp, beroende på vilken hastighet det är på sträckan, bland annat.

Högre hastigheter – högre kostnader

Vid hastigheter över 80 kilometer i timmen måste stolparna kunna ge efter vid en krock, och därför vara av en annan sort.

De byar som berörs är de som ligger utanför detaljplanerat område, alltså där kommunen inte har skyldighet att sätta upp belysning.

– Vi kontaktar byaföreningar, eller belysningsföreningar, om det finns, och börjar med att göra en besiktning, säger Saadio.

Ny belysning – eller ingen

Byborna får sedan själva avgöra huruvida de vill betala för att få den nya belysningen.

Kan man inte välja att ha kvar den gamla belysningen?

- Nej, till slut kommer man tyvärr att bli utan belysning. Annars lägger vi för mycket pengar på den gamla samtidigt som det finns de som lagt pengar på den nya, förklara Anders Saadio.

Fördelar med LED-belysningen

All belysning kommer att bytas ut till LED-belysning, något som man redan gjort inom detaljplanerat område.

– Fördelen med LED är bland annat att vi kan ha igång belysningen hela natten. Vi dimrar ner ljuset något under småtimmarna, men det är inte märkbart.

Till sommaren kommer kommunen att besöka byarna och börja besikta anläggningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.