Arkivbild. Foto: TT

Krismöte om snöröjningen: ”Det är vansinne”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag hålls ett möte om snöröjning av enskilda vägar. Deltar gör bland annat representanter från Trafikverket, Riksförbundet enskilda vägar och entreprenörer.

Plogningen av enskilda vägar har fördyrats och försvårats enligt Riksförbundet enskilda vägar.

– Det har ju fungerat tidigare, det är vansinne att inte de allmänna och enskilda vägarna kan plogas i anslutning till varandra, säger Mikael Näslund, regionansvarig norr på Riksförbundet Enskilda vägar, som ska delta vid mötet.

Trafikverket har fått bättre metoder för att kontrollera att entreprenörer håller utlovade plogtider på de statliga vägarna. Hålls inte tiderna riskerar de att få betala vite. Det har lett till att många entreprenörer undviker att ta mindre uppdrag, som att ploga en enskild väg längs samma rutt, för att minska risken att bli försenade.

Tror inte på lösning under tisdagen

Trafikverkets presschef Bengt Olsson konstaterar att mötet är till för att reda ut vem som ansvarar för vad och hur man kan jobba ihop. Dessutom ska deltagarna spåna om hur man kan göra annorlunda framöver.

– Jag tror inte att vi kan lösa den här frågan under tisdagen, men förhoppningsvis ska parterna kunna samsas om en verklighetsbild, säger Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.