I en utredning som Umeå kommun lämnat till regeringens särskilde utredare konstaterar man att försvaret måste flytta på sig. Foto: SVT

Nytt bostadsområde planeras på I20 i Umeå – kräver att försvaret flyttar

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt nytt bostadsområde med möjlighet till 30 000 bostäder planeras på I20-området i Umeå. Men förutsättningen är att grannen, Försvarsmakten, flyttar.
– Buller är huvudhindret från att bygga bostäder på området, säger Thomas Lundgren, stadsplanerare vid Umeå kommun.

Planerna på att göra ett helt nytt bostadsområde på det gamla militärområdet I20 har funnits en längre tid. Men buller från övningsfältet som Försvarsmakten har på området söder om norra länken gör det idag omöjligt.

I en utredning som Umeå kommun lämnat till regeringens särskilde utredare konstaterar man att försvaret måste flytta på sig.

– Det är inte möjligt att bygga bostäder så länge försvaret har kvar övningsbanan, säger Thomas Lundgren, stadsplanerare vid Umeå kommun.

”Ganska unikt”

Försvarsmakten säger till SVT att man bidragit med underlag till kommunens utredning men att man inte tar ställning till en eventuell flytt. Bollen ligger nu hos regeringen.

– Vi har en utredning som visar att det är möjligt. Sedan är det en fråga för departementet och regeringen, säger Thomas Lundgren.

Projektet skulle kosta mellan 1,2 och 1,5 miljarder kronor, pengar som kommunen på sikt skulle få igen, menar Thomas Lundgren.

– Att ha ett så här stort område så nära centrum, med närhet till grönområden, service och arbetsplatser, är ganska unikt för en stad av Umeås storlek. Vi hoppas och tror att staten tar till vara på den här möjligheten.

Umeåborna får tycka till

Kommunen har också gjort ett planförslag som man bjudit in Umeåborna att tycka till om. På söndag går tiden ut för att lämna synpunkter, och enligt Thomas Lundgren har man ännu inte fått in särskilt många.

– Det finns en del som använder I20-området i dag, som åker skidor eller rastar hunden, och det är förstås synpunkter man alltid får vid sådana här planer. Men en del ser också en stor potential och välkomnar att det blir fler bostäder.

Hör vilka reaktioner kommunen fått om bostadsplanerna på I20 i klippet ovanför!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer